CAFÉ

Gokken in het café, wat is toegestaan in Nederland?

Als je wel eens in een café bent geweest, dan heb je vast wel een gokkast zien staan. Of misschien heb je zelf al eens gegokt in een café. Meestal doen de gokkasten in het café wel goed werk. Maar wat is nu eigenlijk toegestaan in Nederland, als het gaat om gokken in het café?

Redenen om naar een café te gaanaWelke gokspellen worden er in het café gedaan?

Als je in een café komt in Nederland dat er spelletjes gespeeld worden voor geld. Dit wordt meestal gedaan om centen, dubbeltjes of juist met een centrale pot van een paar euro’s. In een cafe gaat het meestal om een paar pinda’s of biertjes. Zulke spellen kun je niet onder de noemer gokken laten vallen. De meest bekende spelletjes waar om geld gespeeld zal worden in een café kunnen zijn:

  • Toepel. Dat is een kaartspel voor vier spelers. Je zou het ook met twee maximaal acht personen kunnen spelen.
  • Klaverjassen. Dat is een kaartspel die je met vier personen twee keer twee spelen. Je probeert dan zoveel mogelijk punten binnen te behalen dat je meer als je tegenstanders hebt.
  • Dobbelen. Dat zijn allerlei soorten varianten die je zou kunnen spelen met andere spelers. Het aantal is onbeperkt.
  • Bordspellen. Er wordt steeds vaker in cafés bordspellen gespeeld. Denk hierbij aan Monopoly, Mens erger je niet op tafel komen en Risk.

Waar mag gegokt worden met een gokkast?

Alle gokkasten die er bestaan mogen alleen nog maar in hoogdrempelige horeca, casino’s en speelhallen komen te staan. Met hoogdrempelig wordt er bedoeld dat de zaak een drank- en horecavergunning zal moeten hebben. De activiteiten die er daar binnen staan moeten vooral gericht zijn op de personen die achttien jaar en ouder zijn. Het gaat hier dus om cafés en restaurants.

Waar mogen geen gokkasten komen te staan?

Een gokkast mag niet in jeugdclubs, sportkantines, cafetaria’s en bowlingbanen. Als je een gokhal wil beginnen moet het bedrijf toestemming krijgen van de gemeente. Het is dus verstandig om je eerst goed te verdiepen in het feit van een gokhal beginnen en openen. Je zult zien dat je tegen heel veel dingen nog aan loopt.

meer te weten komen

grand café

lekkerste biertje